12/18/2016

Korzenne ciasto bananowe z suszoną śliwką

Okres przedświąteczny kojarzy się ze stresem, pośpiechem i ogromem wydatków związanych z kupnem prezentów oraz składników na potrawy, które znajdą się na stole wigilijnym. Chodząc do szkoły, na siłownię, ucząc się do egzaminów i zdając prawo jazdy jednocześnie, ciężko jest wygospodarować dłuższy okres wolnego czasu, żeby móc w pełni oddać się przygotowaniom. Dlatego ja szukam jak najprostszych i najszybszych rozwiązań. Już kiedyś dodawałam na bloga przepis na ciasto bananowe, jednak Boże Narodzenie rządzi się swoimi prawami i przyprawa korzenna jest w tym czasie dodawana do wypieków na porządku dziennym. Ciasto lekkie, zdrowe, pyszne, dietetyczne, bezlaktozowe i bezglutenowe! Czy można znaleźć coś takiego na świątecznym stole? Teraz już można!

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 50g ksylitolu
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 300g mąki
  • łyżeczka sody
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 1 jajko
  • 10 suszonych śliwek
Wykonanie:
Zalewamy śliwki gorącą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blendujemy banany na papkę.
 Dodajemy jajko i olej, blendujemy razem. W osobnej misce mieszamy suche składniki i dodajemy je do masy bananowej, mieszamy razem.





Odlewamy wodę ze śliwek, kroimy je i dodajemy do masy.


 Całość trzeba ponownie wymieszać. Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy je godzinę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz