12/10/2016

Najlepsze pierniczki bezglutenowe!

Tak jak obiecałam, zaczynam dodawać pomysły na zdrowe i odchudzone wypieki świąteczne. Przepis na pierniczki stworzyłam rok temu, ponieważ wtedy jeszcze cierpiałam na nietolerancję glutenu. Oczywiście, samo zastąpienie mąki pszennej jakąś bezglutenową nie było wystarczające - zależało mi na tym, żeby wypiek był zdrowy i nie kojarzył się z pustymi kaloriami. Jednak nie myślcie, że przez to w jakikolwiek sposób ucierpiały na smaku - nic bardziej mylnego, są naprawdę przepyszne!

Składniki (ok 45 pierników):

  • szklanka mąki owsianej (bezglutenowa w wersji bg)
  • szklanka mąki ryżowej
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki domowej przyprawy do piernika (klik!)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:
Jajka ucieramy z olejem kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy resztę składników i wlewamy masę jajeczną.


 Zagniatamy dokładnie ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min do lodówki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, przygotowujemy stolnicę, wałek i foremki. 




Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je na pół centymetra grubości, wykrawamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Smacznego!






PS W przyszły weekend postaram się dodać pomysły na zdrowe i domowe dekorowanie pierników :)


5 komentarzy:

  1. DOCZEKAŁAM SIĘ!❤
    Jutro na pewno zrobię te cudeńka 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zastąpić mąkę ryżowa ? ☺️ Jeśli tak to jaką? �� Wypróbuje jeśli tylko jest zastępnik��

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie! Na pewno wypróbuję, tylko czy te 3 łyżki oleju koko mają być w formie płynnej czy stałej :-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 łyżek! Ale najlepiej, żeby olej nie był całkiem twardy, ale tez nie całkiem płynny - coś na wzór konsystencji masła :)!

      Usuń