12/03/2016

Domowa i bezglutenowa przyprawa korzenna

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi okres świątecznych wypieków. Obowiązkowym składnikiem każdego z nich jest przyprawa korzenna. Niestety ta sklepowa ma w swoim składzie mąkę pszenną lub cukier albo i jedno, i drugie. Z tego względu osoby na diecie bezglutenowej oraz dbające o swoją figurę są zmuszone do unikania świątecznych deserów przy rodzinnym stole. Na szczęście nie jest to problem bez wyjścia. Z łatwością można przygotować własną przyprawę korzenną i nie dość, że trwa to dosłownie chwilkę, jest ona zdecydowanie bardziej aromatyczna od kupnej wersji.





Składniki:

  • 40 g cynamonu (może być mielony lub w laskach)
  • ziarenka z jednej gwiazdki anyżu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie niezmielone składniki umieszczamy w dobrej jakości blenderze lub młynku do kawy i mielimy na proszek. Dodajemy resztę przypraw, całość mieszamy i przesypujemy do szczelnego pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz