12/04/2016

Pierś kurczaka z pieczarkami i pieczonymi warzywami

Do tej pory na moim blogu nie pojawiało się zbyt wiele pomysłów na obiad - jedynie makarony. Tym razem postanowiłam to zmienić i pokażę Wam prosty sposób na naprawdę pyszny i zdrowy obiad. Nie wymaga on ani specjalnych umiejętności, ani wielkich pieniędzy, dlatego myślę, że przypadnie on do gustu wielu osobom.

Składniki (3 porcje):

  • 3 piersi kurczaka
  • 12 pieczarek
  • natka pietruszki
  • duża cukinia lub dwie małe
  • 3 garści pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz (u mnie cayenne, ale może być zwykły), zioła prowansalskie
  • olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)

Wykonanie:

Myjemy piersi kurczaka w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy je w najgrubszych miejscach, żeby mięso było wszędzie równej grubości. To ułatwi nam równomierną obróbkę termiczną. Solimy, pieprzymy i sypiemy ziołami prowansalskimi - wcieramy przyprawy w mięso.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytą cukinię kroimy na talarki, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy pomidorki. Całość lekko skrapiamy olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej warzywa tak, aby na siebie nie nachodziły.



Pieczarki myjemy w zimnej wodzie i suszymy. Kroimy na plasterki.

Wkładamy warzywa do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej na patelni i zaczynamy smażyć pieczarki. Gdy zmienią kolor z obu stron, wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na bok. 



Przygotowujemy drugą patelnię i rozgrzewamy olej. Wrzucamy piersi z kurczaka i smażymy je na średnim ogniu - gdy zobaczymy, że jedna strona zmieniła kolor na biały, przewracamy je na drugą stronę.


W tym czasie dodajemy natkę pietruszki na patelnię z pieczarkami i podgrzewamy je znów na małym ogniu. 


Widelcem co jakiś czas kontrolujemy miękkość mięsa - nie możemy przegapić momentu, bo po pewnym czasie robią się znowu coraz twardsze. Kiedy będziemy wstanie bez oporu wbić widelec w piersi, możemy już wszystko nakładać na talerz. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz