12/17/2016

Ozdabianie pierników świątecznych - lukier królewski z ksylitolu

Nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez pierniczków. Tak samo pierniczków bez ozdób. Z tego powodu moim corocznym rytuałem stało się dekorowanie świątecznych ciasteczek. Jednak dbając o zdrową dietę, nie używam gotowych pisaków, polew ani posypek cukrowych. Moją "polewą" jest lukier królewski przygotowany z ksylitolu, a posypką różne orzechy oraz suszone owoce. Dzięki temu mogę bez wyrzutów się nimi zajadać.

Składniki:

  • 150g cukru pudru z ksylitolu (ksylitol zmielony w młynku do kawy)
  • białko dużego jaja (L)
Wykonanie:
Białko miksujemy z cukrem na małych obrotach do utworzenia się kremowej, gładkiej konsystencji. 


Jeśli chcemy zrobić wzorki na piernikach, przelewamy lukier do torebki na mrożonki i nacinamy lekko jeden z dolnych jej rogów. Dzięki temu będziemy mogli bez problemu rysować po ciasteczkach, delikatnie wyciskając masę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz