11/12/2016

Najlepsze domowe masło orzechowe!

Jeśli miałabym wybrać ulubiony dodatek do owsianki, zdecydowanie wybrałabym masło orzechowe. Dodane do gorącego posiłku, rozpływa się delikatnie, tworząc kremową polewę. Cudownie sprawdza się także na tostach, kanapkach, cieście bananowym oraz jako dodatek do wypieków. Jeżeli nie mieliście nigdy okazji skosztować masła orzechowego albo nie zasmakowało Wam to sklepowe pełne chemii, tłuszczu i cukru, koniecznie ubezpieczcie się w dobry blender i do dzieła!




Składniki (3 małe słoiczki):
  • 0,5 kg orzechów ziemnych prażonych bez soli i tłuszczu
  • 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Blendujemy orzechy na największych obrotach dopóki masa nie zrobi się "lepka". Wtedy zmniejszamy obroty i blendujemy kilka minut aż orzechy puszczą swój tłuszcz i całość będzie kremowa. Dodajemy sól, mieszamy jeszcze chwilę i gotowe! 



Jeśli chcecie zrobić wersję z kawałkami orzechów, odstawcie na początku jedną ich garść lub dwie i dodajcie ją pod koniec, gdy masło już będzie miało właściwą konsystencję, przez chwilę blendujcie.

2 komentarze:

  1. Mam ochotę to zrobić. Ja zawsze kupuję masło orzechowe, ale na pewno, domowe jest o wiele zdrowsze. Boję się jedynie o mój blender, ale... może nic się nie stanie!
    Dziękuję za kolejny świetny przepis. Buziaki♡ c:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć dobrej jakości blendera, bo łatwo stępić noże lub po prostu go spalić. Ja robię masło w thermomixie :)

      Usuń