11/05/2016

Proste i zdrowe ciasto ucierane z jabłkami

Bycie na diecie jest często dużym problemem podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Wiele osób rezygnuje z wychodzenia na miasto, w gości, a nawet zapraszania innych do siebie, bo przecież nie wypada kogoś czymś nie poczęstować, a robiąc to, jesteśmy zdani na pokusę. Jednak dla mnie odwiedziny nie są żadnym problemem - przygotowuję posiłki pod własne wymagania. Ciasta są zawsze zdrowe i odchudzone, a obiady pełnowartościowe. Dzięki temu mogę się cieszyć czasem spędzonym z bliskimi bez walczenia ze sobą i wyrzutów sumienia. Ostatnio postanowiłam przygotować banalny w wykonaniu deser - ciasto ucierane z jabłkami.



Składniki:
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 4 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka L
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • na wierzch: łyżeczka oleju kokosowego, łyżeczka ksylitolu, łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ucieramy jajka z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy olej i stopniowo suche składniki, ciągle mieszając. Dodajemy jabłka, delikatnie mieszamy całość. Keksówkę smarujemy olejem koko i ewentualnie posypujemy brzegi domową bułką tartą (ja zrobiłam swoją z chlebka gryczanego). Ciasto wlewamy do formy. Na wierzch kładziemy kawałki oleju kokosowego i posypujemy ksylitolem oraz cynamonem. Pieczemy godzinkę w 180-200 stopniaich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz