10/30/2016

Tradycyjne ciasto marchewkowe w wersji fit

Chyba wszyscy znamy smak domowego ciasta marchewkowego. Mi on zdecydowanie kojarzy się z jesienią i jest jej obowiązkowym elementem. W zeszłym roku udało mi się stworzyć przepis idealny, do złudzenia przypominający tradycyjną wersję, jednak zdecydowanie mniej kaloryczny, bardziej wartościowy i bezglutenowy. Jego zdecydowanym atutem jest wyrazisty marchewkowy smak, intensywny cynamonowy aromat oraz, idealnie uzupełniający całość, delikatny serek zrobiony z twarożku. Sprawdzi się perfekcyjnie jako przekąska do kawy lub ulubionej rozgrzewającej herbaty podczas jesiennej słoty.


Składniki:
  • 300g marchewki
  • 150g ksylitolu
  • 260g mąki owsianej (bg)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
  • łyżeczka sody
  • półtorej łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 dużych jaj
  • garść rodzynek
Na wierzch:
  • 1.5 opakowania twarogu chudego (ok 410g)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • orzechy włoskie
Wykonanie:
Jajka, olej i cukier miksujemy razem. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, na małych oczkach. Suche składniki (mąka, proszek, soda, przyprawy) mieszamy razem w osobnym naczyniu. Do masy jajecznej dodajemy marchewkę i stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, składniki na krem, poza orzechami, blendujemy razem i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni wypieku. Ozdabiamy orzechami włoskimi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz