10/08/2016

Najprostsze spaghetti bolognese

Jako dziecko uwielbiałam jeść spaghetti i nigdy nie odmawiałam sobie dokładki. Było ono jednym z moich ulubionych dań, szczególnie zimą, kiedy wracałam zmarznięta do domu, w którym unosił się zapach sosu. Niestety jego oryginalna wersja, z pszennym makaronem durum i boczkiem, nie należy do dań dietetycznych, dlatego stworzyłam własną, lżejszą, a przy tym równie smaczną!


Składniki (2 porcje):

  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 opakowania makaronu Shirataki (klik!)
  • 2 duże ząbki czosnku'
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 opakowania pomidorów w puszce (całych)
  • sól, pieprz, oregano, papryka ostra, rozmaryn
Wykonanie:
Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy cebulę i drobno siekamy czosnek. Rozgrzewamy patelnię z olejem z pestek winogron i smażymy cebulkę. Kiedy się zeszkli, wrzucamy czosnek. Lekko solimy. Po dłuższej chwili dodajemy mięso i rozdrabniamy je tak, żeby było na całej patelni. Kiedy mięso zmieni kolor, możemy już wlać pomidory. Po pewnym czasie, kiedy pomidorki zmiękną, pomagamy im się rozpaść. Dodajemy wszystkie przyprawy wg upodobań, mieszamy i gotujemy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Wrzucamy makaron na patelnię, mieszamy i jemy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz