Składniki (4 porcje):
- 250 g serka mascarpone
- 250 g twarogu chudego
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru pudru z ksylitolu
- 4 żółtka
- 100 g kaszy jaglanej
- szklanka mocnej kawy
- 2 kieliszki amaretto
- kakao do posypania
Wykonanie:
Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia. W między czasie miksujemy mascarpone z twarogiem i jogurtem. Mieszamy schłodzoną kawę z amaretto i moczymy kaszę w tej miksturze. Żółtka wraz z pudrem umieszczamy w thermomixie i ucieramy 70 stopni/obroty 3/5 min. Następnie dodajemy do nich masę serową i miksujemy 1 minutę/obroty 1, a następnie 1 minuta/obroty 3 aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Namoczoną kaszę przepuszczamy przez drobne sitko, żeby odsączyć ją z nadmiaru płynu i nakładamy połowę do pucharków. Następnie umieszczamy na niej warstwę masy serowej i znów przekładamy kaszą. Na wierzch ponownie dajemy masę serową i odkładamy całość na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie posypujemy deserki gorzkim kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz