9/03/2017

Fit pieguski!

Delikatne ciasteczka z rozpływającymi się kawałkami czekolady... Czego chcieć więcej w pochmurny weekend, który jednocześnie dla wielu osób jest ostatnią chwilą wakacji? Może jeszcze mają być bezglutenowe, bezlaktozowe i dietetyczne? A są! I w dodatku, żeby zaoszczędzić jak najwięcej wolnego czasu robi się je w 5 minut, a piecze 20. Poza tym, nie wymagają ANI posiadania ksylitolu, ANI odżywki białkowej, których zwykle używam do posłodzenia moich wypieków. Niezależnie, czy chcecie spędzić niedzielę oglądając ulubiony serial, czytając książkę, idąc do kina czy spotykając się ze znajomymi, nie może ich zabraknąć!

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju  kokosowego miękkiego - nie z lodówki (najlepiej rafinowanego, żeby nie nadał smaku ciastkom)
  • 125 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki poza czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Czekoladę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką. Formujemy na blasze średnie ciasteczka ( u mnie wyszło ich 9) i pieczemy je przez 20 min (piekarnik góra i dół). Najlepiej jest wystudzić je na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz