9/14/2017

Zdrowa wegańska szarlotka sypana z lukrem cytrynowym

Zapach cynamonu, słodycz lukru, kwaskowatość jabłek, czyli wszystko to, co w szarlotce najlepsze. Smak dzieciństwa, kojarzony z wizytą u babci i mroźnymi dniami. Wiele osób potrafi całkowicie zrezygnować z tego, co kojarzy nam się z ciepłem domu, ponieważ wiąże się to z dodatkowymi, pustymi kaloriami. Ja zawsze staram się powtórzyć tradycyjny smak unikając zbędnych składników, zwiększając wartość przysmaku. Tak też udało mi się zrobić i w tym przypadku. Co więcej, jest to moje pierwsze wegańskie ciasto! Bardzo się z tego cieszę, bo, chociaż daleko mi nawet do wegetarianki, wiem, że wiele osób decyduje się na rezygnacje z produktów pochodzenia zwierzęcego i mogę w końcu wyjść im na przeciw. Nie chcę zdradzać za wiele, ale aspiruję do tego, by stworzyć omleta wysokobiałkowego bez jajek i inne cuda, które brzmią abstrakcyjnie.

Wracając do ciasta, jest to najprostsza szarlotka na jaką można wpaść. Nie wymaga nawet wyrabiania ciasta. Gdyby nie ucieranie jabłek, przygotowanie zajmowałoby może 2 minuty. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - dodatkowy trening w ciągu dnia odhaczony! Jeśli chodzi o smak, to jestem pod wrażeniem - słodycz ciasta jest przełamana kwaskowatymi jabłkami, a słodko - kwaśny lukier cytrynowy jeszcze bardziej uwydatnia tę równowagę. Pycha!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków quinoa (mogą być też jaglane lub ryżowe)
  • 80 g ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaśnych, szarych jabłek
Wykonanie:
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki nacieramy olejem kokosowym. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Suche składniki mieszamy razem (mąka, płatki, ksylitol, soda, proszek do pieczenia, cynamon). Jabłka obieramy, i ścieramy na tarce. Można je też zblendować (bez ogryzka oczywiście). Na spód blachy wysypujemy 1/3 suchego ciasta, następnie kładziemy warstwę jabłek, potem warstwa ciasta, kolejna warstwa jabłek i ostatnia warstwa ciasta. Olej kokosowy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i równomiernie rozkładamy je na wierzchu. Szarlotkę pieczemy 120 min w 180 stopniach. 

Lukier:
  • sok z jednej cytryny 
  • ksylitol
Ksylitol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce pudru do soku, ciągle mieszając, aż uzyskamy konsystencję lukru i wylewamy równomiernie na wierzch wystygłego ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz