4/01/2017

Puszysty, bezglutenowy sernik wielkanocny

Święta Wielkanocne już coraz bliżej, a wraz z nimi u niektórych osób pojawia się problem, co ugotować, by nie przytyć. Osobiście uważam, że Święta są ściśle chronione prawami antydietowymi i nie powinno się odmawiać sobie domowego jedzenia w gronie rodzinnym. Jednak, gdy to do nas należy obowiązek przygotowania posiłków, możemy "uzdrowić" tradycyjne potrawy i sprawić, by cała rodzina zyskała na zdrowiu, a przy tym nadal zachwycała się smakiem. Jednym z moich ulubionych ciast jeśli chodzi o Wielkanoc jest sernik. Myślę, że należy on do najłatwiejszych w przygotowaniu ciast, a jednocześnie jednym z bardziej lubianych. Z tego powodu postanowiłam, że podzielę się z Wami zdrową wersją tego deseru, która nie zawiera glutenu, cukru ani dodatku tłuszczu. Mimo to, zapewniam, że w smaku jest to absolutny hit i nie wyobrażam sobie, żeby mogłoby go zabraknąć na Świątecznym stole.







Składniki:
  •  4 x 250 g twarogu półtłustego (ja użyłam mielonego z Pilosa)
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 6 jajek L
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g ksylitolu
  • 3 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • borówki amerykańskie/jagody
Wykonanie:

  1. Średniej wielkości okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. 
  2. Miksujemy twaróg na gładką masę. 
  3. Następnie dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. 
  4. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując. 
  5. Następnie wsypujemy ksylitol, dodajemy olej, miksujemy razem i to samo robimy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. 
  6. Przekładamy ciasto do blachy i na wierzchu układamy owoce. 
  7. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).


1 kawałek (1/10 ciasta) ma:
278 kcal 22g B/11g T/28g W






1 komentarz: