4/12/2017

Fit majonez z awokado

Majonez, czyli nieodłączny element Świąt Wielkanocnych jest co roku reklamowany od samego początku wiosny jako cenne źródło omegi 3 i 6. Niestety, bardzo daleko mu do zdrowego produktu, ponieważ składa się głównie z tłuszczów nasyconych, a te powinniśmy spożywać w ograniczonych ilościach. Większość dań wielkanocnych bazuje właśnie na majonezie, a zastąpienie go jogurtem, nie okłamujmy się, zmienia zupełnie smak potraw. Jako, że sama uważam, że zdrowe odżywianie nie powinno się kojarzyć z mnóstwem wyrzeczeń, a jedynie z kwestią dobrego wyboru, postanowiłam spróbować zrobić zdrowszy zamiennik majonezu, którego tłuszcze nienasycone będą znacznie przeważać nad tymi drugimi. Tak oto powstał majonez na bazie awokado. Niech zielony kolor Was nie zniechęca, bo to stały element urody tego owocu. Zapewniam, że ta fit wersja zdecydowanie wkomponuje się w smak chociażby tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Składniki:
  • 1 awokado hass
  • łyżeczka musztardy 
  • łyżeczka miodu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
Wykonanie:
Wydrążamy miąższ z awokado i w raz z miodem, musztardą i jogurtem umieszczamy w blenderze. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny do smaku. Majonez najlepiej smakuje na świeżo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz