3/04/2017

Szybkie, idealnie wilgotne, fit brownie z fasoli

Pomimo tego, że na moim blogu można już znaleźć jedno brownie fasolowe, zdecydowałam się dziś zamieścić tu drugi przepis. Wbrew pozorom, oba ciasta się od siebie różnią - to jest zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, jest mniejsze i bardziej zbite. To brownie jest zdecydowanie moim faworytem wśród domowych deserów i przygotowuję je najczęściej - ma bardzo dobre makro, robi się je w parę minut (nie licząc pieczenia), a w smaku niczym nie różni się od tradycyjnego... nooo może jest jeszcze lepsze 😄. Jeśli boicie się posmaku fasoli, to nie macie się czego obawiać - nie jest ona w ogóle wyczuwalna, obiecuję! Na pomysł z polewą wpadłam niedawno - ciasto samo w sobie jest tak pyszne, że nie potrzeba mu żadnych dodatków. Jednak dodatkowa porcja "czekolady" była strzałem w dziesiątkę i teraz będzie nieodłącznym elementem tego brownie.

Składniki:
  • puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)
  • spory banan
  • 2 jajka
  • 20 g kakao (2 kopiaste łyżki)
  • łyżeczka sody
  • 40 g odżywki białkowej (u mnie WPI czekolada-orzech z Allnutrition)
  • 50 g ksylitolu
Polewa:
  • 15 g oleju kokosowego (duża łyżka)
  • 10 g kakao
  • półtorej łyżeczki ksylitolu
  • 40 g mleka (u mnie 1.5% tłuszczu)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki na ciasto blendujemy na jednolitą masę. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym (lub innym tłuszczem). Przelewamy masę do formy i pieczemy ciasto 45 min (góra i dół). Zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wyjmujemy brownie z keksówki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając aż do połączenia składników, na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całkowicie grudek, polewamy ciasto polewą i czekamy aż zastygnie. Smacznego!

Jeden kawałek (1/4 ciasta!) to:
263 kcal  19B/31W/9T




3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ♡♡♡
    Czym można zastąpić odżywkę białkowa?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dołączam sie do pytania :D

      Usuń
    2. Można dodać dodatkowe 20g ksylitolu :) Wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne niż z odżywką, ale myślę, że to plus jeśli chodzi o brownie.

      Usuń