3/18/2017

Kremowe brownie z batatów

Jak możecie zauważyć, faza na brownie trwa, a próba stworzenia tego ciasta z batatów okazała się sukcesem! Czym się różni ta opcja od fasolowego? Jest bardziej wilgotne, kremowe, idealne dla osób, które nie lubią suchych ciast biszkoptowych. Poza tym, tak samo jak brownie z fasoli, zupełnie nie smakuje jak "odchudzone" ciasto, a takie jest - 1/4 blachy ma tylko 250 kcal! 

Składniki:
  • 2 średnie bataty (ok 540 g przed obieraniem - 500g po zdjęciu skórki i odkrojeniu końcówek)
  • 30 g niesłodzonego kakao
  • 70 g ksylitolu
  • banan
  • 2 jajka
  • 30 g mąki owsianej
  • łyżeczka sody
Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy aż będą bardzo miękkie (ja gotowałam 18 min). Wyciągamy je i czekamy aż wystygną. Inaczej mogłoby nam się ściąć białko jaj. Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę i przekładamy ją do keksówki - jeśli nie jest ona silikonowa, nacieramy ją wcześniej olejem. Pieczemy 50 min w 200 stopniach. Następnie czekamy aż całkowicie ostygnie, ponieważ ciepłe mogłoby się rozpaść przy wyciąganiu z blachy. Jeśli używacie standardowej blaszanej formy, możecie go w ogóle nie wyciągać - do silikonowej nie przywiera, a ze zwykłą różnie to bywa, więc dla pewności lepiej nie ryzykować :) Smacznego!

Jedna porcja (1/4 blachy) to:
250 kcal 8B/56W/5T




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz