1/15/2017

Kasza jaglana curry z jajkiem i warzywami

Kiedy w lodówce zostają same resztki, zawsze staram się ugotować "coś z niczego", żeby nie musieć niczego wyrzucać. Właśnie w taki sposób powstało to danie, które można modyfikować w dowolny sposób, zamieniając jajko na piersi z indyka, kurczaka lub soczewicę, w zależności od Waszych potrzeb i za każdym razem smakuje równie dobrze.

Chyba nie muszę za dużo pisać o pozytywach zdrowotnych spożywania kaszy jaglanej, o której już chyba każdy słyszał. Przypominam tylko, że ma właściwości zasadotwórcze, rozgrzewające, zawiera krzemionkę, odpowiadającą za kondycję skóry, włosów i paznokci, jest bogata w witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.


Składniki (3 porcje):
  • 180 g suchej kaszy jaglanej
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 140 g marchewki po obraniu
  • 160 g cukinii
  • 270 g papryki czerwonej po wyjęciu gniazda nasiennego
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • curry
  • sól
Wykonanie:

Warzywa i jajka kroimy w kostkę.


Płuczemy kaszę jaglaną w zimnej wodzie, następnie we wrzątku i gotujemy ją w dwa razy większej objętości wody (na 1 filiżankę kaszy, 2 filiżanki wody, itp.)
W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej wszystkie warzywa, cały czas mieszając, dopóki kasza nie będzie ugotowana. W międzyczasie dodajemy do warzyw dość sporą ilość curry i solimy je do smaku.





Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do dużego garnka/miski, wrzucamy warzywa z patelni i jajko, a następnie dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy jeszcze raz całą potrawę przyprawą curry i solimy. Gotowe :)


Jedna porcja: 444 kcal/ B: 20g/ W: 52g/ T: 18g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz