6/06/2019

Letnia i niekonwencjonalna sałatka z oscypkiem i mango ☀️

Jak zwykle, wraz z wysoką temperaturą zanika mi apetyt i jest to całkiem normalne. Kiedy co roku przychodzą upały, moje nawyki żywieniowe się nieco zmieniają - częściej stawiam na świeże warzywa i owoce. To jest czas, kiedy naprawdę podchodzą mi wszelkiego rodzaju sałatki (które wciąż mają słabą renomę wśród osób "na diecie", ale to ze względu na ich rozmiar oraz monotonność) i zaczynam trochę z nimi eksperymentować. Tym razem postanowiłam połączyć naszego polskiego słonego oscypka z tropikalnym, słodkim mango, dodać soczystości ogórkiem i okrasić podprażonymi nerkowcami. A to wszystko w oprawie szpinaku, rukoli i niezawodnego dressingu miodowo - musztardowego. Brzmi to dość ryzykownie, aczkolwiek zapewniam, że to połączenie to mistrzostwo świata, bo każdy z tych odmiennych smaków się świetnie uzupełnia!





Składniki:

  • pół dojrzałego mango
  • 2-3 grube plastry oscypka
  • garść orzechów nerkowca
  • szpinak i rukola
  • ogórek gruntowy
  • parę łyżek oliwy/oleju lnianego
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
Wykonanie:
  1. Szpinak i rukolę układamy na talerzu.
  2. Odkrajamy pół mango (od brzegu do pestki) i kroimy w kostkę (https://www.youtube.com/watch?v=vZvNIwjyRag&t=655s tak jak u Justyny na sposób europejski :) ), a następnie układamy na zieleninie.
  3. Ogórka kroimy na pół, a następnie w plasterki i także dokładamy go do sałatki.
  4. Plastry oscypka kroimy w dość dużą kostkę i układamy na wierzch.
  5. Orzeszki prażymy na suchej patelni aż się zrumienią i posypujemy nimi sałatkę.
  6. Olej/oliwę mieszamy w kubeczku z musztardą i miodem, a następnie takim sosem polewamy całość :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz