6/16/2018

Łosoś, młode ziemniaczki i cukinia - obiad z piekarnika

Mamy wiosnę, a już nawet za kilka dni lato. Jest to czas, kiedy dużo łatwiej jest zadbać o odpowiednią ilość witamin i minerałów w diecie, ponieważ mamy większą różnorodność świeżych warzyw i owoców. To zdecydowanie najlepsza pora, żeby korzystać z naszych polskich dóbr - takich jak młode ziemniaczki czy cukinia. Już nie mówiąc o tym, że teraz naprawdę wszystko smakuje sto razy lepiej i ja zawsze wyczekuję okresu wiosenno-letniego, żeby móc urozmaicić jadłospis.

Zauważyłam, że dawno nie dodawałam tu żadnej propozycji obiadowej, więc stwierdziłam, że najwyższa pora, by to zmienić. W sumie nie wiem czemu, ale jeśli chodzi o źródło białka, które najlepiej komponuje mi się z młodymi ziemniaczkami - muszę wymienić jajka i ryby. Mięso traci dla mnie swój urok podczas ciepłych dni. No chyba, że chodzi o grilla, ale to już inna bajka. Pomysł na łososia z ziemniaczkami i cukinią nie jest niczym nowym. Jednak, jeśli ktoś nigdy nie próbował tej kompozycji w wersji z piekarnika, to radzę to zmienić! Wszystko piecze się w jednym czasie - łosoś pozostaje soczysty, ziemniaczki miękną, a cukinia zyskuje chrupiącą skórkę. Warto polecić to danie także osobom, które dopiero rozpoczynają swoją zmianę nawyków żywieniowych na zdrowe - ze względu na prostotę tego posiłku oraz pyszny smak, który na pewno nikogo nie zniechęci to zdrowego odżywiania.






Składniki (2 porcje):

  • filet z łososia 220g
  • ziemniaki 500g
  • 1 cukinia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • koperek
  • rozmaryn
Wykonanie:

  1.  Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Łososia obmywamy zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Dzielimy kawałek na pół i kładziemy rybkę na blasze. Obie części posypujemy delikatnie solą, pieprzem, kurkumą i koperkiem, a następnie palcem rozcieramy te przyprawy równomiernie. 
  3. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części. Mniejsze ziemniaczki pokroiłam na ćwiartki - te większe na 6 kawałków. Cukinię najlepiej jest pokroić w grube talarki.
  4. Ziemniaczki i cukinię umieszczamy w misce i dodajemy łyżkę oleju oraz przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, kurkumę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia.
  5. Wszystko pieczemy przez około 18-20 min na opcji grzania z góry. Smacznego!
Wartość odżywcza w jednej porcji:
494 kcal / 30g B / 20,6g T / 44,1g W 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz