6/06/2018

Proteinowa babeczka z mikrofalówki, czekoladowa, bez glutenu

Nie zawsze mamy czas, żeby upiec ciasto czy przygotować jakiś deser. Czasem nawet brakuje nam go na przygotowanie śniadania. W kryzysowych sytuacjach zawsze dobrze jest mieć plan B! Już wiele razy słyszałam o tzw. "Mugcake'ach", ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby ich spróbować. Właściwie częściowo było to spowodowane tym, że nie mam w domu mikrofalówki. Jednak teraz, kiedy nadeszła pora mojej pierwszej studenckiej sesji, stwierdziłam, że czas najwyższy to zmienić! Oczywiście większość przepisów, które znalazłam, musiałam odrzucić, bo nie najadłabym się taką malutką porcją z 1 jajka. Z tego powodu postanowiłam sama wymyślić przepis, który sprosta moim oczekiwaniom. Moja "babeczka z kubeczka" jest zdecydowanie większa od pozostałych i ma przy tym naprawdę świetne makro (podam je pod przepisem!). W smaku przypomina po prostu czekoladowe ciacho na ciepło :) Z tym, że robi się je dużo szybciej!






Składniki:
  • 2 jajka L
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy w wersji bez glutenu)
  • łyżka mąki kokosowej (organiczną mąkę kokosową kupicie tu -> KLIK na kod "OLATRUSZ" -15% zniżki!)
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • łyżka kakao
  • pół miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym (około 13 g)

Wykonanie:
  1. Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy wraz z resztą składników
  2. Miseczkę (odpowiednią do używania w mikrofalówce) smarujemy olejem kokosowym (wewnątrz oczywiście :D)
  3. Przekładamy masę do miseczki i wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty, maksymalna moc (u mnie 850 watów) 
  4. Przekładamy babeczkę na talerz (uwaga, miseczka będzie gorąca zaraz po wyciągnięciu!) i dekorujemy wg upodobań.
  5. Smacznego!


Całość (bez dodatków) to:
346 kcal / 34g B / 17g T / 21g W


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz