2/05/2017

Domowa granola

Myślę, że już nie trzeba nikomu tłumaczyć, że sklepowe musli wcale nie jest takie fit, bo kryje się w nim nie tylko tona cukru, ale też i różnego rodzaju ulepszacze smaku, które nijak się mają do zdrowego jedzenia. Jednak trzeba przyznać, że płatki z jogurtem, owocami lub mlekiem to idealny pomysł na szybką, sycącą przekąskę, gdy nie mamy czasu ani ochoty, by spędzać dużo czasu w kuchni. Długo przymierzałam się do tego przepisu, bo obawiałam się, że zrobienie granoli będzie czasochłonne i smakowo też nie będzie porównywalna do tej kupnej. Ale na całe szczęście myliłam się zupełnie! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a jej orzechowo-miodowy smak i chrupkość przerasta całkowicie sklepowe płatki. To, co mi najbardziej odpowiada, to fakt, że możemy dowolnie wybierać składniki, zarówno jeśli chodzi o płatki - żytnie, owsiane, orkiszowe, itd, orzechy, ale też i suszone owoce, a nawet wzbogacić ją o kawałki gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych
  • szklanka płatków orkiszowych
  • pół szklanki pistacji
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • dwie łyżki miodu
  • łyżka oleju kokosowego
  • rodzynki
Wykonanie:
Siekamy orzechy i mieszamy je z płatkami. Olej kokosowy rozpuszczamy razem z miodem i mieszamy całość z orzechami oraz płatkami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy na nią musli i pieczemy 20  min w 180 stopniach. Ważne jest, żeby co 5 min przemieszać całość, aby mogła się równomiernie przyrumienić. Wyciągamy blachę z piekarnika i dodajemy rodzynki - tu już sypałam "na oko", wedle uznania, żeby było ich mniej więcej proporcjonalnie do reszty składników. I to tyle :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz