M贸wi膮, 偶e 艣niadanie to najwa偶niejszy posi艂ek w ci膮gu dnia i ci臋偶ko mi si臋 z tym k艂贸ci膰, poniewa偶 艣niadania uwielbiam. Pomimo tego, 偶e zazwyczaj decyduj臋 si臋 na co艣 s艂odkiego, nieraz dopada mnie ochota na co艣 s艂onego, a wtedy zwykle pada na jajka. I o ile jajecznica jest moim standardowym wyborem w takie dni - bo rano jestem po prostu G艁ODNA i nie mam czasu na 偶adne zabawy, to czasem lubi臋 pokombinowa膰. Jednym z moich ulubionych ostatnich odkry膰 s膮 muffiny jajeczne, poniewa偶 ma艂o z nimi roboty, w sumie robi膮 si臋 prawie same, a zawsze to jaka艣 odmiana! No i w zale偶no艣ci od dodatk贸w mo偶emy stworzy膰 wiele r贸偶nych ich wariant贸w, tak偶e ci臋偶ko o nud臋.
Sk艂adniki:
- 3 jajka
- 2 pieczarki
- p贸艂 ma艂ej cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 plastry szynki
- s贸l i pieprz
Wykonanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Przygotowujemy 3 kokilki lub form臋 na muffinki i smarujemy je olejem za pomoc膮 r臋cznika papierowego.
- Jajka be艂tamy z sol膮 i pieprzem. Dodajemy pokrojone warzywa oraz szynk臋 i dok艂adnie mieszamy.
- Przelewamy mas臋 do foremek i pieczemy muffinki przez oko艂o 20-30 minut do 艣ci臋cia si臋 jajek.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz