2/04/2018

Przepyszne bezglutenowe ciasteczka kokosowe

Jak to się mówi - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tak też się stało po tym, jak ostatnio upiekłam ciasto na mące kokosowej - zjadłam sama całe w ciągu kilku dni i teraz ciągle mam ochotę na coś kokosowego! Dlatego też nie mogłam dłużej zwlekać i pokombinowałam znów z tą mąką, a w rezultacie wyszły mi przeeeeepyszne ciasteczka - kruche, mięciutkie i mocno kokosowe. Co więcej - jestem pewna, że wszyscy sceptycy zdrowego odżywiania nawet nie uwierzyliby mi na słowo, że te ciastka są zdrowe, jeśli nie widzieliby całego procesu ich przygotowania... smakują jak takie od babci. I tak, mam pełną świadomość tego, że określanie jedzenia mianem babcinego wiąże się z bardzo dużą odpowiedzialnością, ale piszę to z ręką na sercu - żadna babcia by się ich nie powstydziła! 





Składniki (na 13 ciasteczek):

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (do kupienia tu: klik)*
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (kupicie je tu: klik)*
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub miodu!)
  • łyżeczka sody
Wykonanie:
  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
  2. Suche składniki (mąkę, ksylitol, sodę) mieszamy razem. 
  3. Dodajemy roztopiony olej i jajka (i  miód jeśli używamy go zamiast ksylitolu). Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Czekamy chwilkę aż mąka kokosowa wchłonie trochę wody i masa stanie się gęstsza. Jeśli ciasto nie zgęstnieje wystarczająco, aby móc formować z niego ciasteczka, dodajemy troszkę mąki, mieszamy i czekamy znów chwilkę. 
  5. Do masy dodajemy posiekane orzechy nerkowca i mieszamy.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej ciasteczka. Pieczemy przez 10-15 min, do złotego koloru. 
*Zniżka -15% na kod "OLATRUSZ" w sklepie MyProtein!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz