11/11/2017

Prawdziwie studencki obiad - najlepszy sposób na makaron z tuńczykiem!

Jak wiadomo posiłek studenta powinien być tani, prosty i szybki w wykonaniu. Ja jeszcze dorzuciłabym słowo "zdrowy", bo przecież, żeby przetrwać ten wyjątkowy (pod wieloma względami :D) czas studiów, potrzebne jest dobrej jakości "paliwo". Jeśli chodzi o mnie to mam kilka takich przepisów, które zawsze sprawdzają mi się w kryzysowych chwilach. Jednym z nich jest właśnie makaron z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i kiszonym ogórkiem. Brzmi banalnie i niezachęcająco, ale wystarczy, że użyjemy odpowiednich przypraw i dodatków, a całość magicznym sposobem zmieni się w naprawdę pyszne danie. Każdy, kto spróbuje, będzie wiedział, o czym mówię! Tak naprawdę uważam, że nie potrzeba wyszukanych czy drogich składników, żeby móc przygotowywać smaczne posiłki - najczęściej wystarczy to, co i tak kupujemy na codzień, kwestia tylko naszej wyobraźni i tego, co z czym zdecydujemy się połączyć.

Dla jasności - nie popieram odżywiania się konserwowymi produktami każdego dnia, ale uważam, że raz na jakiś czas produkty puszkowane nie mają prawa nam zaszkodzić. Sama decyduję się na takie rozwiązanie w naprawdę kryzysowych momentach. Staram się zazwyczaj używać świeżych, różnorodnych i jak najmniej przetworzonych produktów  :)

Składniki (2 duże porcje):
  • 250 g makaronu razowego
  • tuńczyk w puszce w sosie własnym 120 g
  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka curry
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka ksylitolu/miodu/cukru
  • sól
  • oregano
  • słodka papryka
Wykonanie:
  1. Gotujemy jajka na twardo. 
  2. W tym czasie do miski wrzucamy kukurydzę i tuńczyka (oczywiście po odcedzeniu) oraz kroimy ogórki kiszone w kostkę, które także dodajemy do miski.
  3. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkami, wszystko razem mieszamy.
  4. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Najlepiej jeśli będzie on ugotowany al dente.
  5. Gotowy makaron dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
  6. Następnie wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy musztardę, ksylitol oraz przyprawy.
  7. Wystarczy już wszystko razem dokładnie wymieszać i mamy gotowy, pyszny obiad!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz