Dla jasności - nie popieram odżywiania się konserwowymi produktami każdego dnia, ale uważam, że raz na jakiś czas produkty puszkowane nie mają prawa nam zaszkodzić. Sama decyduję się na takie rozwiązanie w naprawdę kryzysowych momentach. Staram się zazwyczaj używać świeżych, różnorodnych i jak najmniej przetworzonych produktów :)
Składniki (2 duże porcje):
- 250 g makaronu razowego
- tuńczyk w puszce w sosie własnym 120 g
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka curry
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka ksylitolu/miodu/cukru
- sól
- oregano
- słodka papryka
Wykonanie:
- Gotujemy jajka na twardo.
- W tym czasie do miski wrzucamy kukurydzę i tuńczyka (oczywiście po odcedzeniu) oraz kroimy ogórki kiszone w kostkę, które także dodajemy do miski.
- Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkami, wszystko razem mieszamy.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Najlepiej jeśli będzie on ugotowany al dente.
- Gotowy makaron dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
- Następnie wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy musztardę, ksylitol oraz przyprawy.
- Wystarczy już wszystko razem dokładnie wymieszać i mamy gotowy, pyszny obiad!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz