9/25/2016

Kurczak curry z makaronem shirataki

Jako, że ostatnio przyszła do mnie paczka z makaronem Shirataki (klik!), postanowiłam go dziś wypróbować. Co to właściwie jest za makaron? Niskokaloryczny produkt z mąki konjak, który przygotowuje się bardzo szybko i posiada właściwości zdrowotne. Co więcej, jest bezglutenowy i zawiera dużo błonnika! Zazwyczaj bardzo sceptycznie podchodzę do produktów "light" i "zero", ponieważ cenię sobie pełnowartościowe jedzenie. Jednak skład tego makaronu jest bardzo prosty, co mnie przekonało do spróbowania.



Składniki (1 porcja):

  • pierś z kurczaka
  • mała czerwona papryka
  • mała marchewka
  • pół średniej cebuli
  • duża garść szczypiorku
  • 2 łyżki curry
  • makaron shitaraki
  • pieprz i sól do smaku
  • olej lniany
  • olej do smażenia
  • sok z ćwiartki cytryny
Wykonanie:
  1. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i skrapiamy go sokiem z cytryny. 
  2. Kroimy warzywa w krótkie paski i kurczaka w kostkę.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy marchew oraz paprykę. Dodajemy kurczaka oraz po chwili dwie łyżki curry. Mieszamy i smażymy dalej. Wrzucamy cebulkę na patelnie, dodajemy pieprzu oraz soli - sporo. 
  4. Kiedy cebulka się usmaży i kurczak będzie miękki, przekładamy całość do miski z makaronem, mieszamy. Wrzucamy szczypiorek (nie żałujcie go, naprawdę robi dobrą robotę w tym daniu). Całość skrapiamy olejem lnianym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz