7/08/2016

Spaghetti czosnkowe z krewetkami

Do tej pory wszystkie zamieszczone tu przepisy dotyczyły słodkich dań w zdrowszej wersji. Tym razem wychodzę na przeciw tym, którzy szukają przepisu na szybki, prosty i zdrowy obiad, a przy tym przepyszny!







Składniki (2 porcje):

  • makaron spaghetti z brązowego ryżu (może być inny) 300g
  • opakowanie krewetek (ok 130g)
  • trzy duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia (ja użyłam oleju z pestek winogron)
  • natka pietruszki
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Jeśli mamy mrożone krewetki, musimy je najpierw rozmrozić. Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Można też przecisnąć go przez praskę, ale to zmniejsza jego intensywność smaku. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy czosnek. W tym samym czasie zaczynamy gotować makaron. Do zrumienionego czosnku dorzucamy krewetki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przemieszać makaron, żeby się nie skleił. Na patelnię wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wyciskamy sok z 1/3 cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Kiedy makaron będzie gotowy (najlepiej al dente), odcedzamy go, jednak zostawiając odrobinę wody i dajemy na patelnię z krewetkami. Całość mieszamy na patelni i jeszcze chwilę smażymy, do połączenia smaków. Po nałożeniu na talerz możemy ponownie posolić spaghetti, jeśli będzie zbyt mdłe - sól zwiększa intensywność smaku owoców morza, jednak pamiętajmy, aby nie przesadzić, ponieważ są słone same w sobie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz