5/24/2016

Szwedzka rabarberkaka w zdrowszej wersji bezglutenowej

Sezon na rabarbar już w pełni, w końcu lato zbliża się wielkimi krokami. Moim zdaniem rabarbar najlepiej sprawdza się w formie deserów, ponieważ jak dla mnie jest zbyt kwaśny, aby mógł być spożywany na surowo. Toteż podkasałam dzisiaj rękawy i zaryzykowałam - postanowiłam spróbować stworzyć zdrowszą wersję tradycyjnego ciasta szwedzkiego. Nigdy nie jadłam go w oryginalnej wersji, więc nie wiedziałam czego się spodziewać, ale kto nie ryzykuje, ten nie ma. Wypiek wyszedł zadziwiająco dobry - lekki i puszysty, co bardzo mnie cieszy, bo muszę przyznać, że obaw miałam wiele.



Składniki:

  • 400 g rabarbaru (obrać i pokroić)
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • trochę ponad pół szklanki ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego (z lodówki, twardego)
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 dodatkowe łyżeczki ksylitolu
Wykonanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Ubij jajka z cukrem na pianę (około 5 minut). W osobnej misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon.
  3. Dodaj suche składniki do jajek. 
  4. Wylej ciasto do formy (dół wyłożony papierem, boki wysmarowane olejem kokosowym). Wysyp rabarbar na ciasto.
  5. Rozkrusz olej kokosowy na wierzchu i posyp całość 3 łyżeczkami ksylitolu.
  6. Piecz około godzinę (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz