3/03/2018

Pieczone, bezglutenowe kotleciki indyczo-jaglane

Muszę przyznać, że studiowanie w obcym kraju, z dala od domu, ma swoje wady. Jedną z nich jest tęsknota za domowym, polskim jedzeniem. Co jakiś czas mam ogromną ochotę na jakieś danie z polskiej kuchni - tak, jak jakiś czas temu było z gołąbkami, tak tym razem miałam smaka na mielone. Ale jak to ja - nie mogłam po prostu odtworzyć tradycyjnej wersji tej potrawy i musiałam dodać coś od siebie. Swoją drogą, naprawdę nie pamiętam kiedy ostatnio udało mi się krok po kroku zastosować do jakiegoś przepisu, więc już nawet nie tracę czasu na sprawdzanie, jak coś się robi. Tak już mam, że lubię kombinować i eksperymentować ze smakami, odkrywać nowe połączenia. Na całe szczęście, udało mi się wyczarować coś naprawdę przepysznego, a jednocześnie bardziej wartościowego i zdrowego od tradycyjnych mielonych. Są to pieczone kotleciki indyczo-jaglane, które: nie wymagają panierki, bo kasza jaglana robi tu dobrą robotę, nie są suche - cebulka i olej kokosowy nadają im soczystości i są naprawdę aromatyczne, dzięki dodaniu kurkumy! No i oczywiście, co idzie za brakiem bułki tartej - są bezglutenowe. Ach no i jeszcze jedna ważna rzecz! Nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, także absolutnie każdy im podoła. 




Składniki:
  • 450 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
  • średnia cebula
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • papryka ostra
Wykonanie:
  1. Mięso przekładamy do miski.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu.
  3. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor.
  4. Ugotowaną kaszę, mięso i usmażoną cebulkę dokładnie mieszamy razem, ugniatając. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i obie papryki według własnych preferencji.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kotlety wielkości burgerów (mi wyszło 5 sztuk) i układamy je na blasze.
  7. Kotleciki pieczemy przez około 20-22 min, grzanie góra-dół.
  8. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz