Składniki:
- puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)
- spory banan
- 2 jajka
- 20 g kakao (2 kopiaste łyżki)
- łyżeczka sody
- 40 g odżywki białkowej (u mnie WPI czekolada-orzech z Allnutrition)
- 50 g ksylitolu
Polewa:
- 15 g oleju kokosowego (duża łyżka)
- 10 g kakao
- półtorej łyżeczki ksylitolu
- 40 g mleka (u mnie 1.5% tłuszczu)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki na ciasto blendujemy na jednolitą masę. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym (lub innym tłuszczem). Przelewamy masę do formy i pieczemy ciasto 45 min (góra i dół). Zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wyjmujemy brownie z keksówki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając aż do połączenia składników, na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całkowicie grudek, polewamy ciasto polewą i czekamy aż zastygnie. Smacznego!
Jeden kawałek (1/4 ciasta!) to:
263 kcal 19B/31W/9T
Wygląda przepysznie ♡♡♡
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić odżywkę białkowa?
Pozdrawiam :)
dołączam sie do pytania :D
UsuńMożna dodać dodatkowe 20g ksylitolu :) Wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne niż z odżywką, ale myślę, że to plus jeśli chodzi o brownie.
Usuń