Składniki:
- 150 g mąki owsianej
- 150 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 l oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy nieco rozpłaszczamy je, mniej więcej na grubość 1,5 cm i wykrawamy oponki. Ja użyłam dużego kubka do całego pączka i kieliszka do wódki, żeby wyciąć dziurkę w środku. Resztki masy z wykrawanego ciasta połączyłam w całość i powtórnie wykrawałam pączki. Z części, która mi została i była za mała na wycięcie oponki, zrobiłam małe kulki. Do średniego garnka wlałam olej na wysokość mniej więcej 7 cm, żeby wrzucane ciasto się nie przyklejało do jego dna. Podgrzałam olej do 175 stopni i pojedynczo wkładałam oponki. Smażyłam je z obu stron aż lekko zbrązowiały. Należy pamiętać o tym, żeby wyciągać je na talerz wyłożony papierem ręcznikowym - wtedy nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty.
Gotowe pączki można polać lukrem z ksylitolu. Potrzebujemy do tego:
- ksylitol
- wodę
- młynek do kawy
Ksylitol mielimy w młynku na cukier puder i przekładamy go do kubka/miseczki. Nalewamy odrobinę wody dla konsystencji i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz