Składniki i wykonanie (12 sztuk - forma na muffinki):
Biszkopty:
- 3 jajka
- 10 g odżywki białkowej waniliowej / 10 g więcej mąki i 5 g więcej ksylitolu
- 60 g mąki owsianej
- pół łyżeczki sody
- 10 g ksylitolu (2 łyżeczki)
Jajka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce mieszamy resztę składników i łączymy delikatnie całość. Ciasto nakładamy na dno otworów w formie na muffinki (uprzednio nasmarowanych olejem kokosowym) i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach. Wyjmujemy biszkopciki i układamy na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nadzienie:
- dowolny dżem, najlepiej domowy słodzony ksylitolem lub dżem 100%/ słodzony fruktozą
Na każdy biszkopt nakładamy łyżeczkę dżemu i delikatnie go rozpłaszczamy na środku.
Czekolada:
- 30 g oleju kokosowego (2 łyżki)
- 20 g kakao (2 kopiaste łyżki)
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 120 g mleka 1,2% (pół szklanki) - możecie użyć dowolnego zamiennika roślinnego
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i delikatnie podgrzewamy przez jakiś czas, ciągle mieszając. Nie możemy dopuścić do wrzenia, dlatego gdy polewa będzie gorąca, ściągamy ją z ognia i dajemy jej trochę wystygnąć, mieszając co jakiś czas. Na każdą delicję wylewamy łyżką czekoladę na środek, po czym delikatnie rozprowadzamy ją także na boki ciasteczek. Wkładamy delicje na 15 min do lodówki, żeby czekolada zastygła. Smacznego!
Wartości odżywcze 1 sztuki:
97 kcal / 4g B / 4g T / 10 g W
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz