Wracając do drożdżówek, zamieniłam ksylitol w cieście na cukier kokosowy, ponieważ ksylitol hamuje działanie drożdży. Oczywiście wiem, że ten słodzik składa się głównie z cukrów, jednak uważam, że nadal jest bardziej wartościowy niż biały cukier, a ze wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek!
Składniki (3 średnie drożdżówki):
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka krowiego
- 5 łyżeczek cukru kokosowego
- 250 g twarogu chudego
- 30 g białka waniliowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 3 żółtka jaj
- 160 g mąki owsianej
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z cukrem kokosowym (ma być bardzo ciepłe, ale nie może zakipieć) i przelewamy do innego naczynia. Dodajemy do tego pokruszone drożdże, delikatnie mieszamy łyżeczką i odstawiamy zaczyn na 10 min, aż powstanie piana. W tym czasie miksujemy twaróg z jednym żółtkiem, odżywką białkową i łyżeczką ksylitolu. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z dwoma pozostałymi żółtkami i dodajemy do masy zaczyn z drożdży. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto w 3 miejscach (najlepiej równomiernie, ale możecie tak jak ja zrobić dwie duże bułki i jedną małą). Na każdą drożdżówkę nakładamy masę serową i czekamy 20 min aż ciasto trochę wyrośnie. Następnie pieczemy drożdżówki przez 20 min w 180 stopniach, po czym włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz