Składniki:
- 2 średnie bataty (ok 540 g przed obieraniem - 500g po zdjęciu skórki i odkrojeniu końcówek)
- 30 g niesłodzonego kakao
- 70 g ksylitolu
- banan
- 2 jajka
- 30 g mąki owsianej
- łyżeczka sody
Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy aż będą bardzo miękkie (ja gotowałam 18 min). Wyciągamy je i czekamy aż wystygną. Inaczej mogłoby nam się ściąć białko jaj. Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę i przekładamy ją do keksówki - jeśli nie jest ona silikonowa, nacieramy ją wcześniej olejem. Pieczemy 50 min w 200 stopniach. Następnie czekamy aż całkowicie ostygnie, ponieważ ciepłe mogłoby się rozpaść przy wyciąganiu z blachy. Jeśli używacie standardowej blaszanej formy, możecie go w ogóle nie wyciągać - do silikonowej nie przywiera, a ze zwykłą różnie to bywa, więc dla pewności lepiej nie ryzykować :) Smacznego!
Jedna porcja (1/4 blachy) to:
250 kcal 8B/56W/5T
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz