Chyba nie muszę za dużo pisać o pozytywach zdrowotnych spożywania kaszy jaglanej, o której już chyba każdy słyszał. Przypominam tylko, że ma właściwości zasadotwórcze, rozgrzewające, zawiera krzemionkę, odpowiadającą za kondycję skóry, włosów i paznokci, jest bogata w witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
Składniki (3 porcje):
- 180 g suchej kaszy jaglanej
- 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 140 g marchewki po obraniu
- 160 g cukinii
- 270 g papryki czerwonej po wyjęciu gniazda nasiennego
- 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
- curry
- sól
Wykonanie:
Warzywa i jajka kroimy w kostkę.
Płuczemy kaszę jaglaną w zimnej wodzie, następnie we wrzątku i gotujemy ją w dwa razy większej objętości wody (na 1 filiżankę kaszy, 2 filiżanki wody, itp.)
W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej wszystkie warzywa, cały czas mieszając, dopóki kasza nie będzie ugotowana. W międzyczasie dodajemy do warzyw dość sporą ilość curry i solimy je do smaku.
Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do dużego garnka/miski, wrzucamy warzywa z patelni i jajko, a następnie dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy jeszcze raz całą potrawę przyprawą curry i solimy. Gotowe :)
Jedna porcja: 444 kcal/ B: 20g/ W: 52g/ T: 18g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz