Składniki (ok 45 pierników):
- szklanka mąki owsianej (bezglutenowa w wersji bg)
- szklanka mąki ryżowej
- łyżeczka sody
- 3 łyżki domowej przyprawy do piernika (klik!)
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Jajka ucieramy z olejem kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy resztę składników i wlewamy masę jajeczną.
Zagniatamy dokładnie ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min do lodówki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, przygotowujemy stolnicę, wałek i foremki.
Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je na pół centymetra grubości, wykrawamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Smacznego!
PS W przyszły weekend postaram się dodać pomysły na zdrowe i domowe dekorowanie pierników :)
DOCZEKAŁAM SIĘ!❤
OdpowiedzUsuńJutro na pewno zrobię te cudeńka 😆
Daj znac potem jak wyszły!
UsuńMożna zastąpić mąkę ryżowa ? ☺️ Jeśli tak to jaką? �� Wypróbuje jeśli tylko jest zastępnik��
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! Na pewno wypróbuję, tylko czy te 3 łyżki oleju koko mają być w formie płynnej czy stałej :-)?
OdpowiedzUsuń6 łyżek! Ale najlepiej, żeby olej nie był całkiem twardy, ale tez nie całkiem płynny - coś na wzór konsystencji masła :)!
Usuń