Składniki (3 porcje):
- 3 piersi kurczaka
- 12 pieczarek
- natka pietruszki
- duża cukinia lub dwie małe
- 3 garści pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz (u mnie cayenne, ale może być zwykły), zioła prowansalskie
- olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
Wykonanie:
Myjemy piersi kurczaka w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy je w najgrubszych miejscach, żeby mięso było wszędzie równej grubości. To ułatwi nam równomierną obróbkę termiczną. Solimy, pieprzymy i sypiemy ziołami prowansalskimi - wcieramy przyprawy w mięso.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytą cukinię kroimy na talarki, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy pomidorki. Całość lekko skrapiamy olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej warzywa tak, aby na siebie nie nachodziły.
Pieczarki myjemy w zimnej wodzie i suszymy. Kroimy na plasterki.
Wkładamy warzywa do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej na patelni i zaczynamy smażyć pieczarki. Gdy zmienią kolor z obu stron, wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy drugą patelnię i rozgrzewamy olej. Wrzucamy piersi z kurczaka i smażymy je na średnim ogniu - gdy zobaczymy, że jedna strona zmieniła kolor na biały, przewracamy je na drugą stronę.
W tym czasie dodajemy natkę pietruszki na patelnię z pieczarkami i podgrzewamy je znów na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz