Składniki:
- 300g marchewki
- 150g ksylitolu
- 260g mąki owsianej (bg)
- łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
- łyżeczka sody
- półtorej łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 dużych jaj
- garść rodzynek
Na wierzch:
- 1.5 opakowania twarogu chudego (ok 410g)
- łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Jajka, olej i cukier miksujemy razem. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, na małych oczkach. Suche składniki (mąka, proszek, soda, przyprawy) mieszamy razem w osobnym naczyniu. Do masy jajecznej dodajemy marchewkę i stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, składniki na krem, poza orzechami, blendujemy razem i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni wypieku. Ozdabiamy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz