Składniki (1 porcja):
- pierś z kurczaka
- mała czerwona papryka
- mała marchewka
- pół średniej cebuli
- duża garść szczypiorku
- 2 łyżki curry
- makaron shitaraki
- pieprz i sól do smaku
- olej lniany
- olej do smażenia
- sok z ćwiartki cytryny
Wykonanie:
- Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i skrapiamy go sokiem z cytryny.
- Kroimy warzywa w krótkie paski i kurczaka w kostkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy marchew oraz paprykę. Dodajemy kurczaka oraz po chwili dwie łyżki curry. Mieszamy i smażymy dalej. Wrzucamy cebulkę na patelnie, dodajemy pieprzu oraz soli - sporo.
- Kiedy cebulka się usmaży i kurczak będzie miękki, przekładamy całość do miski z makaronem, mieszamy. Wrzucamy szczypiorek (nie żałujcie go, naprawdę robi dobrą robotę w tym daniu). Całość skrapiamy olejem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz