Składniki (2 porcje):
- makaron spaghetti z brązowego ryżu (może być inny) 300g
- opakowanie krewetek (ok 130g)
- trzy duże ząbki czosnku
- olej do smażenia (ja użyłam oleju z pestek winogron)
- natka pietruszki
- sok z 1/3 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jeśli mamy mrożone krewetki, musimy je najpierw rozmrozić. Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Można też przecisnąć go przez praskę, ale to zmniejsza jego intensywność smaku. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy czosnek. W tym samym czasie zaczynamy gotować makaron. Do zrumienionego czosnku dorzucamy krewetki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przemieszać makaron, żeby się nie skleił. Na patelnię wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wyciskamy sok z 1/3 cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Kiedy makaron będzie gotowy (najlepiej al dente), odcedzamy go, jednak zostawiając odrobinę wody i dajemy na patelnię z krewetkami. Całość mieszamy na patelni i jeszcze chwilę smażymy, do połączenia smaków. Po nałożeniu na talerz możemy ponownie posolić spaghetti, jeśli będzie zbyt mdłe - sól zwiększa intensywność smaku owoców morza, jednak pamiętajmy, aby nie przesadzić, ponieważ są słone same w sobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz