Składniki (3 drożdżówki):
- 20g drożdży
- 150 ml mleka
- 7 łyżeczek ksylitolu (można śmiało posłodzić bardziej)
- 250g twarogu
- 3 żółtka
- 110g mąki owsianej bg
- 50g mąki ryżowej
Wykonanie:
Mleko podgrzewam z 4 łyżeczkami ksylitolu, przelewam do miseczki i mieszam z drożdżami. Odstawiam na 10 min. W tym czasie przygotowuję nadzienie: miksuję twaróg z 3 łyżeczkami ksylitolu i jednym żółtkiem. W osobnym naczyniu mieszam mąki i pozostałe 2 żółtka, po czym dodaję mleko z drożdżami i mieszam do połączenia mas. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wykładam blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładam ciasto w 3 miejscach (ciasto ma być lekko lejące). Na to delikatnie nakładam masę twarogową i czekam 20 min aż ciasto troszkę wyrośnie. Piekę 20 min w 180 stopniach, po czym jeszcze 5 min z termoobiegiem. Smacznego!
każda drożdżówka: 429 kcal, 24g białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz