Mimo, że lato w tym roku nie rozpieszcza, a parasol stał się nieodłącznym towarzyszem na co dzień, to o tej porze chętniej sięgamy po lekkie obiady, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Idealnym pomysłem, który sprawdzi się jako drugie danie, ale też jako przekąska, są placki z cukinii. Myślę, że każdy w swoim życiu miał okazję zajadać się plackami ziemniaczanymi, a to jest właśnie ich zdrowsza wersja i łatwiejsza w wykonaniu. Raczej nikt nie zaprzeczy, że tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Za to z cukinią jest to o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, ponieważ jest znacznie mniej twarda. Jako, że cukinia jest warzywem, które nie posiada intensywnego smaku, możemy zmieniać go w naszych plackach w zależności od upodobań. Pomimo tego, moim ulubieńcem są te doprawione jedynie solą i pieprzem. Placuszki są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Doskonale komponują się z różnymi dodatkami, np. z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami. Mogą także stanowić jedynie dodatek dania, zamiast ryżu czy kaszy. Niezależnie od tego, w jakiej formie postanowimy je przygotować, będzie to wartościowy, lekki posiłek, po którym nie poczujemy się znużeni.
Składniki (2 małe porcje):
- 500 g cukinii
- 4-5 łyżek mąki owsianej
- sól i pieprz
- jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce, na dużych oczkach, przekładamy na sitko (które ustawiamy w misce), solimy porządnie i odstawiamy na 30 min, by warzywo puściło wodę. Po tym czasie ją odcedzamy, przekładamy do innego naczynia, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz i mieszamy. Placki smażymy na oleju (na suchej patelni będą się rozpadać) z obydwu stron do zrumienienia i następnie cieszymy się ich smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz